Nem fűt „rendesen” a klímád?

Nem fűt rendesen a klímám… Mi lehet a baj?

Végre hazaértél, és nem is szeretnél mást, mint kicsit lepihenni a jó meleg lakásban, de… A klímád nem fűt rendesen? Vagy valami fura zajt hallasz? Kellemetlen szag terjed a levegőben? Ne aggódj, ez bárkivel előfordulhat! Ahelyett, hogy kétségbe esnél, olvasd el cikkünket, és hamar megoldást találsz problémádra!

Klímavásárláskor általában azt a tanácsot adják a szakértők, hogy évente legalább egyszer, de ha fűtésre használt klímával van dolgunk, akkor kétszer tisztítsuk ki. Ennek mi lehet az oka? Használat közben mindenféle por és kórokozó ragadhat meg a műszerben, aminek következtében kellemetlen szagok, alacsony hatásfok és egészségkárosító hatások alakulhatnak ki. Rendszeres tisztítással és karbantartással viszont nem csak ezektől a problémáktól szabadulhatunk meg, de a klímánk élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Milyen lépésekből áll a megfelelő tisztítás? A klíma takarítását magunk is elvégezhetjük egy porszívó, nedves törlőkendő, ecet vagy valamilyen tisztítószer segítségével. A procedúra előtt mindenképpen áramtalanítsuk a berendezést, és tanulmányozzuk át annak felépítését!

A szűrő kitisztítása a legfontosabb. Első lépésként porszívóval szívjuk le róla a porréteget, majd bő víz alatt mossuk ki belőle a makacsabb foltokat, amihez ecetet vagy tisztítószert is használhatunk! Mielőtt visszahelyeznénk a klímába szárítsuk meg, akár a levegőn, akár egy hajszárító segítségével! A kondenzvíz tömlőjét és a leeresztő tömlőt is alaposan takarítsuk ki! Amennyiben split klímával rendelkezünk figyeljünk oda a külső és belső egységek kitisztítására is! Az előbbinél az esetlegesen beleakadt leveleket, porszemeket porszívó és nedves ruha segítségével távolítsuk el! A ventilátor tisztaságára is figyeljünk oda!

Rendszeresen tisztítod a klímádat, mégis fura hangot ad ki és nem fűt eléggé? Mindenképpen fordulj szakemberhez! A klímákban egészségre káros gázok találhatóak, nagyon fontos, hogy megfelelő szakértelemmel bánjunk velük.

Esetleges repedés esetén is csökkenhet a hatásfok. Egy szakember könnyedén meg tudja állapítani a probléma okát. Amennyiben UV kontrasztanyaggal van bekenve a klíma berendezése egy védőszemüveg és UV fény segítségével könnyedén megtalálhatjuk a repedést. Ám fontos, hogy fluoreszkáló folyadékot és hűtőközeget csak szakember tölthet bele, de legalább a repedés keresését megspórolhatjuk neki! Másik lehetőség a túlnyomásos szivárgás próba, amihez le kell állítani az egész klímát. Ennél az opciónál manométer segítségével könnyedén felismerheti a problémát bármelyik szakember. Továbbá lehetőség van szivárgás érzékelő spray használatára, ami buborékot hoz létre ott, ahol a nitrogén távozik. Ezt bárki magától elvégezheti.

Ha nem szivárgás vagy repedés áll a probléma hátterében, érdemes a hűtőközeg utántöltését megfontolni. A nem megfelelő mennyiségű hűtőfolyadék csökkenti a hatásfokot.

A Polarnál precíz és segítőkész szakembereket találsz, ha gondjaid akadtak a klímáddal. Ne ess kétségbe, mi egy pillanat alatt újat varázsolunk berendezésedből!

Még több bejegyzés

2023.08.22

Hogyan működik a klíma?

Nem kell mérnöknek lennünk ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik a klíma. Ha szeretnénk légkondit beszerezni vagy már rendelkez...

2023.08.11

Klímatisztítás, karbantartás? Mikor is van rá szükség?

Tényleg olyan fontos az éves klíma karbantartás és tisztítás? Mi ennek az oka? Talán nem is gondoltál még bele, de a nem megfel...

2023.09.27

Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban t...