H-tarifa – kinek éri meg?

H-tarifa kisokos: kinek, miért, hogyan?

Az energiaválságnak köszönhetően a H-tarifa áramdíj szolgáltatás egyre népszerűbb. Hűtés/fűtés esetén ma már gyakran előkerül, mint lehetőség. De mi is ez a villamosenergiai szolgáltatás? Ki és hogyan veheti igénybe? A cikkből minden kiderül!

Milyen tarifák léteznek?

Ma már nem csak egy áramdíj szolgáltatás közül választhat az ember. Az otthoni környezetünket és szokásainkat felmérve könnyedén megtalálhatjuk azt a villamosenergiai szolgáltatást, ami számunkra a legkedvezőbb.

Nagyon röviden az alábbi áramdíj szolgáltatásokból választhatunk:

  • A1: Általános tarifa, éjjel-nappal egy díjszabás.
  • A2: Zónaidős tarifa. 23:00 és 7:00 között hétköznapokon és a hétvégéken olcsóbb fogyasztás.
  • B: A kedvezményes díjszabás naponta mindössze 8 órán át elérhető. Régebben éjszakai áramként is ismert volt. A1 vagy A2 tarifa mellé lehet választani.
  • Geo: Hőszivattyús berendezések alkalmazásakor érdemes választani. Az A1 tarifa díjához viszonyítva olcsóbb, ám naponta 2-szer 2 órára kimarad az áram.

Mit jelent a H-tarifa?

A H-tarifa egy 2010 óta elérhető szolgáltatás, ami kimondottan megújuló energiaforrásokhoz, környezetbarát megoldásokhoz választható. Hőszivattyús fűtés esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni rajta. A díjszabás október 15. és április 15. között érvényes, az év további részében az általános A1 tarifa alapján kell fizetni.

Milyen előnyei vannak a H-tarifának?

Az A-; B-tarifák díjszabása 30-40%-al magasabb, mint a H-tarifáé. A Geo-tarifához viszonyítva mindenképpen a H-tarifa előnyére válik, hogy a nap folyamán az utóbbinál egyáltalán nincs áramkimaradás, míg az előbbinél ez napi 2-szer 2 óráig fennáll. A hőszivattyúk esetében mindkét tarifa elérhető, de más megújuló energiával működő rendszer alkalmával már csak a H-tarifa engedélyezett.

Kik választhatják a H-tarifát?

Megújuló energiát használó fogyasztók, fan-coil-os vagy direkt elpárolgású hőszivattyús fűtéssel élők vagy minimum 3,4 SCOP értékkel rendelkező split klíma tulajdonosok. A H-tarifa az egész ország területén elérhető.

Kinek éri meg leginkább a H-tarifa?

Az év felében elérhető tarifa azoknak éri meg igazán, akiknek nyáron nem igényel nagy energiát a hűtés, megfelelő az otthona szigetelése, télen pedig valamilyen hőszivattyús megoldással fűt.

Hol és hogyan lehet H-tarifát igényelni?

Az illetékes áramszolgáltatónál lehet igényelni, igénylőlap kitöltésével.

Mi szükséges az igényléshez?

Érdemes a tulajdoni lapot, a berendezés műszaki papírjait, megfelelőségi igazolásokat és személyit előkeresni az igényléshez.

Ki szerelheti be a villamoshálózatot?

H-tarifa esetén csak regisztrált villanyszerelőt alkalmazhatunk a munka elvégzéséhez. A kivitelezői nyilatkozatot már az igénylésnél kérhetik.

Milyen problémák adódhatnak H-tarifa igényléskor?

Alkalmanként szerelői költségekkel, hálózati teljesítmény bővítéssel, akár új kábelezéssel is járhat ez a folyamat. Az igényléstől a kiépítésig pedig akár több hónap is eltelhet.

Még több bejegyzés

2023.08.17

Klíma mellé napelem?

Ha igazi modern, 21. századi otthonra vágysz, akkor a napelem és a klíma nem maradhat ki! De vajon tényleg megéri befektetni ez...

2023.09.01

Klíma beszerelés: Szakértői útmutató a sikeres telepítéshez

Irigykedve nézed a barátaid klímáját, de meg sem fordul a fejedben, hogy belevágj a klíma beszerelés folyamatába?

2023.08.19

Hogyan éljük túl a forróságot – légkondi nélkül?

Manapság a nyarak még Magyarországon is rendkívül forróak és nehezen elviselhetőek. De hogyan készüljünk erre a meleg évszakra?...