Árthat a klíma a háziállatomnak?

A klímavásárlás iránt érdeklődök körében gyakran elhangzik ez a kérdés: Árthat a légkondi a háziállatomnak? A kis kedvencek a családunk részei, így fontos, hogy rájuk is gondoljunk egy ilyen meghatározó döntés előtt. A következő cikkünkben közelebbről is körbejárjuk ezt a kérdést, hogy megnyugtathassunk mindenkit arról, hogy a klímák megfelelő használattal nem jelentenek veszélyt a kutyáinkra, macskáinkra, sőt!

Egyáltalán zavarja-e a háziállatokat a meleg?

Természetesen igen. Az állatok legtöbbször különböző mozgásformákkal próbálják lehűteni a testüket. A felesleges hőtől vezetés, áramlás, sugárzás és párolgás révén szabadulnak meg. Viszont egyes fajoknál ez kevésbé effektív, mint másoknál. Az állatokról köztudott, hogy jóval kevesebbet vagy egyáltalán nem izzadnak. A kutyák például a nyelvükön keresztül, lihegéssel hűtik magukat. Ezeknek az információknak a tudatában talán már nem is olyan meglepő, hogy a kis kedvenceink jó közérzetének érdekében fontos, hogy beszerezzünk egy légkondit. Külső beavatkozással ugyanis – például klímahasználat – sokat segíthetünk nekik a testük lehűtésében.

Milyen állatoknak a legnehezebb elviselni a nagy meleget?

A hidegebb éghajlaton élő fajok rendszerint nehezebben viselik a hőséget. Ezekre az állatokra hosszú szőr jellemző, ami extrán melegíti a testüket, vagyis a hosszú szőrű macskák, kutyák még nehezebben tudják lehűteni magukat. A perzsa és a brit rövidszőrű, valamint a Selkirk rex cicák számára is kimondottan nehézséget okoz a forróság. A mopszok, a bulldogok és a pekingi palotakutyák számára szintén zavaró a hőség, mivel kevésbé hatékonyan tudják lehűteni a testüket, mint más kutyafajták. De ez csak pár példa a rengeteg olyan állatka közül, akik szenvednek a nagy melegtől!

Miért jó a háziállatoknak, hogyha van az otthonunkban klíma?

A klíma megfelelő hőmérsékletet biztosít, így segít az állataiknak lehűlni, megfelelően pihenni. A legtöbb légkondi ma már párafunkcióval is rendelkezik. Az ideális, otthoni páratartalom nem csak az emberek számára, de a kis kedvenceknek is fontos. A megfelelően karbantartott légkondi képes kiszűrni a levegőben található allergéneket, polleneket, baktériumokat, így megtisztított levegőt juttat a beltérbe. A jó minőségű levegő segít megelőzni bizonyos betegségeket, amiket az állataink egyébként könnyedén elkaphatnának.

Kiknek ajánlott leginkább beszerezni egy légkondit a házi kedvenceik mellé?

Azoknak a családoknak ajánljuk a leginkább, akik napközben gyakran magukra hagyják az állatukat munka vagy egyéb elfoglaltság miatt. A kis kedvenc télen könnyedén tud pihenni és jól érzi magát otthon, akár a gazdája nélkül is, viszont nagy melegben ez már nehézséget okozhat. Gondoskodjunk háziállatunkról akkor is, hogyha éppen fizikailag nem vagyunk jelen – egy klíma segítségével!

Milyen tanácsokra érdemes odafigyelni, hogyha klímát használunk egy háziállat mellett?

  1. A kis kedvenceinkben megbújó őrült kíváncsiság tárgya éppen a légkondink is lehet, így fontos, hogy biztonságos távolságban tartsuk tőlük a távirányítót és a beltéri-kültéri egységeket!
  2. Próbáljuk meg úgy beállítani a légterelőt, hogy a hideg levegő ne közvetlenül érje az állatainkat!
  3. A melegnek köszönhetően könnyedén kiszáradhatnak az állatok, így nyáron extrán figyeljünk oda a vízfogyasztásukra!
  4. Ha nem találjuk elegendőnek a klímahasználatot vagy nem elég gyorsan érjük el vele a kívánt hatást, nedves törölközővel, ventilátorral rásegíthetünk a kis kedvenceink szervezetének a lehűléséhez.
  5. A kinti hőmérsékletnél ne legyen 7 foknál alacsonyabb a benti, ez ugyanis az emberek és az állatok számára is veszélyes lehet!
  6. A klímatisztítás, -karbantartás rendkívül fontos az egészségünk megőrzésének az érdekében, ez pedig a házi kedvencekére is igaz.

A Polar munkatársai rajonganak a háziállatokért! Bátran keress bennünket, bármilyen kérdésed van a témában, örömmel állunk a rendelkezésedre!

Még több bejegyzés

2023.08.18

Allergia ellen klíma?

Tavasz: akkor allergia! Az egyre jobb idő beköszöntével a természet is életre kell. A növények kihajtanak, kivirágzanak, a fá...

2023.09.27

Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban t...

2023.08.30

Inverteres klíma: kinek jó megoldás?

Tisztában vagy vele, hogy sok klímával fűteni is lehet? Hidd el, ez egyáltalán nem furcsa és nyakatekert megoldás!