A penész és a klíma kapcsolata: Vajon a kettő együtt jár?

Habár penészesedéssel nem csak annak kell küzdenie, aki légkondit használ, mégis van egyfajta kapcsolat a kettő között. A penész nem csak esztétikailag kedvezőtlen, de veszélyes hatásai vannak az emberi szervezetre is, így mindenképpen a teljes eltávolítására és megelőzésére kell törekednünk. Cikkünkben részletesebben megvizsgáljuk, mi a penész, miért okozhat a klíma penészgombákat és hogyan előzhetjük meg a folyamatot. Tarts velünk!

Mi a penész?

A penész egy olyan, a gombák családjába tartozó mikroorganizmus, ami különböző formákban és színekben is előfordulhat. Előrehaladott állapotára fehéres, bolyhos megjelenés jellemző, aminek a felszínén fekete pöttyök találhatóak. Találkozhatunk vele megromlott ételeknél, de akár a falakon is.

Miért veszélyes a penész?

A penész elsősorban a légzőszerveinkre veszélyes. Megtelepedésének egyik jele lehet a torokirritáció, az orrdugulás, köhögés, tüsszögés és egyéb, hasonló tünetek. Legrosszabb esetben tüdőgyulladást és asztmát is eredményezhet. A penész még nagyobb kockázatot jelent az idősek vagy a gyermek szervezetére.

Miért telepedhet meg a penész a klímában?

A penész a nedves és párás környezetet kedveli, ezért a légkondicionálók belseje tökéletes otthont nyújthat a számára.

Mi történik, hogyha penészes lesz a klíma?

A légkondi felelős a lakás levegő minőségéért. Penészes berendezéssel csak káros anyagokat juttathatunk a légtérbe, a dohos, büdös szagról már nem is beszélve! Ha nem lépünk fel időben a penész ellen, a terjedése hamarosan meglátszik majd a klíma mögötti és melletti falon is, illetve a légkondiból kiáradó levegő is szállítani fogja a penészspórákat. A penész hamarosan bárhol felütheti majd a fejét az otthonunkban. A koszos klíma hatékonysága is alacsonyabb a karbantartotténál.

Milyen jelei vannak annak, hogy megtelepedett a penész a klímánkban?

Ahogyan korábban említettük a dohos, büdös, kellemetlen szag mellett a torokirritáció és a légzőszervi panaszok is következményei lehetnek a penész megjelenésének. A penész általában feketés, szürkés foltok formájában jelenik meg, amennyiben ilyet látunk a berendezésünkön, azonnal kapcsoljuk ki!

Mit tegyünk, ha penészes a klíma?

A penész egy nagyon veszélyes anyag, így eltávolításához védőruhát kell viselnünk. Súlyosabb esetben bízzuk szakemberre a feladatot! Eltávolítása közben mindenképpen biztosítsuk a szabad levegőáramlást, ezzel a módszerrel ugyanis megelőzhetjük, hogy belélegezzük a káros anyagokat! Nyissunk ablakot, kapcsoljuk be a ventilátort! A penész eltávolításához penészirtó szerek tömkelege elérhető a piacon, de a 100%-os biztonság érdekében azt ajánljuk, ha tehetjük, szabaduljunk meg az érintett felülettől. (Például tapéta)

Hogyan előzhetjük meg a penész megjelenését?

  • Első és legfontosabb megelőzési módja a rendszeres tisztítása és karbantartása a klímának.
  • Szellőztessünk rendszeresen! Főzés után és közben kimondottan figyeljünk oda a szellőztetésre!
  • Használjunk ventilátort vagy ventilátor üzemmódot, ugyanis ezzel a módszerrel csökkenthetjük a levegő nedvességtartalmát. A ventilátor üzemmód továbbá segít kiszárítani a klímában ragadt nedvességet is!
  • Párátlanítsunk, törekedjünk az ideális páratartalomra! A 60% feletti páratartalom már magában nagy veszélyt rejt a penészgombák kialakulásának a szempontjából.
  • Penészgátló festékekkel kenjük le a falakat!
  • Javítsuk meg az otthonunkban található csöpögő csapokat, szivárgó csöveket, ezek ugyanis nagymértékben nedvesíthetik otthonunk közegét!
  • Figyeljünk oda a szigetelésre és a nyílászárókra! Ha a hideg és a meleg levegő szinte akadály nélkül ki-be járhat otthonunkból, akkor a hőmérsékletek közti különbség miatt hamar penészedésnek lehetünk az áldozatai.
  • Rendszeresen tisztítsuk és cseréljük a klímánk szűrőjét!

Tehát együtt jár a klíma és a penész?

Természetesen nem! Ha megfelelően használjuk a légkondinkat és rendszeresen tisztíttatjuk, karbantartjuk, akkor nincs okunk a penész miatt aggódni!

Még több bejegyzés

2023.08.29

Gyakori kérdések a klímáddal kapcsolatban

Szívesen tennéd fel a kérdéseidet egy szakembernek, de nem tudod, merre fordulj segítségért? Klímavásárlás előtt állsz, de úgy ...

2023.08.12

Nem fűt "rendesen" a klímád?

Végre hazaértél, és nem is szeretnél mást, mint kicsit lepihenni a jó meleg lakásban, de… A klímád nem fűt rendesen

2023.08.31

Klímák és egészség

Egészségtelen a klíma? Egészség funkciók