Nincs munkahely klíma nélkül

Nincs munkahely klíma nélkül? Természetesen ez így nem igaz. Jobb lenne inkább azt mondani: “Ne legyen munkahely klíma nélkül!” A kánikula ugyanis rendkívül megnehezíti a koncentrált munkavégzést, sok esetben fejfájást, figyelemzavart és rosszullétet okoz. Egyetlen munkahelynek sem szabadna az alkalmazottakat ennek a szenvedésnek kitennie és elvárnia, hogy maximális teljesítményt nyújtsanak.

Tényleg számít? Nem csak hiszti?

Kételkedsz benne, hogy a légkondi jelenléte az irodában pont ugyanolyan elengedhetetlen, mint maga a munkaeszköz, a laptop megléte? Akkor kérdezd csak meg azokat a vezetőket, akik ezt az innovatív megoldást már bevezették!

Az alacsonyabb hőmérsékleten és ideális páratartalomban dolgozók munkavégzése jóval effektívebb, mint a rossz körülmények között munkálkodó társaiké. Ők ugyanis sokkal jobban tudnak koncentrálni, lassabban fáradnak el és éberebbek. Egyébként is, mindenkinek jobb, ha nem izzadó kollégák és kellemetlen szagok kereszttüzében kell dolgoznia.

Miért jobb a klímázott levegő?

A modern klímaberendezések már nem csak forgatják, de tisztítják is a szobába juttatott levegőt. Pont ezért a légkondit nem csak kánikulában, de akár egy tavaszi napon is érdemes bekapcsolni, ugyanis jó szolgálatot nyújthat az allergiaelleni küzdelemben. A rendszeresen karbantartott klíma tisztító funkcióval a pollenek mellett baktériumokat, mikroorganizmusokat is képes kiszűrni a levegőből, aminek köszönhetően számos megbetegedést elkerülhetünk a munkahelyen.

Meg lehet fázni a klímától?

Természetesen meg lehet fázni, de átgondolt használat mellett ez könnyen elkerülhető és alaptalan félelemre ad okot. A megfelelő hőérzethez ugyanis sokszor még csak nem is kell olyan alacsony hőmérsékletre állítani a berendezést, mint ami a cél. A hőérzetet ugyanis három tényező határozza meg:

  • a hősugárzás,
  • a relatív páratartalom
  • és a levegő áramlási sebessége.

Hány fok az ideális hőmérséklet egy munkahelyen?

A szakértők szerint a kinti és a benti levegő hőmérséklete között 8-10 foknál nagyobb különbség veszélyeketrejthet magában. Például, hogyha egy nagyon lehűtött épületből a 35 fokos levegőre érkezünk akár hőgutát is kaphatunk, ezért a munkahelyeken kimondottan fontos, hogy mérsékelten hűtsük csak le a helyiséget!

A szellemi munkavégzéshez a legideálisabb hőmérséklet a hidegebb évszakokban 20-22, melegebben 22-24 fok. Az ideális páratartalom pedig mindenképpen 40% feletti, ez alatt ugyanis egészségügyi problémákat, kiszáradást okozhat.

“Csak konfliktust okoz az irodában a klíma!”

Mindenkinek más az ideális környezet, emiatt képtelenség elvárni, hogy akár több tíz embernek teljesen ugyanolyan legyen a hőigénye. A légkondi az ember kényelmét és komfortját szolgálja, így mindenképpen a normális keretek között mozogva, de a kollégák véleményét kikérve kell beállítani. Mi pedig bízunk benne, hogy felnőtt emberek között mindent meg lehet kulturáltan beszélni!

Medgyesi Tamás épületgépész-mérnök, a Polar komfortklimatizálási szakértője így nyilatkozott az Index.hu-nak: “Egy nagy mintánel végzett tudományos kísérlet szerint a nők által preferált magasabb hőmérsékleten jobban megy a munka, nő a vállalatok termelékenysége.”

A cikk szerint egy foknyi különbség szignifikáns emelkedést jelent a női munkavállalók effektivitásában, a férfiak esetében viszont nem jelent nagy változást.

De mit nyer még a klímabeszereléssel a munkáltató?

Egy sokkal szerethetőbb és komfortosabb munkakörnyezetet, ahová bárki szívesen becsatlakozik, illetve az üzletkötéskor sem kell a partnerek előtt a hőség miatt szégyenkezni! A jelenlegi munkaerőpiacon semelyik cég sem engedheti meg, hogy a klíma nélküli helyiségek miatt hátrányból induljon a munkavállalóknál.

Forduljatok bátran a Polar munkatársaihoz, ha bármilyen kérdésetek van a témában!

Forrás:

index.hu

Még több bejegyzés

2023.09.03

Garancia klímára? Ezt így képzeld el!

Ha éppen klímavásárláson töröd a fejedet vagy már ki is nézted magadnak a megfelelő modellt, akkor biztosan eljutottál a garanc...

2023.09.04

A penész és a klíma kapcsolata: Vajon a kettő együtt jár?

Habár penészesedéssel nem csak annak kell küzdenie, aki légkondit használ, mégis van egyfajta kapcsolat a kettő között. A penés...

2023.09.24

Mire jó a klíma ősszel?

Talán bele se akarunk gondolni abba, hogy már ősz van, de a valóság hamar utol fog érni bennünket.