Nyaraláskor érdemes-e bekapcsolni időnként smart home távvezérlésű rendszerrel légkondicionálónkat?

A nyári kánikula idején, amikor a szokásos hosszabb nyári szabadságunkat, nyaralásunkat töltjük, sokan gondolkozunk azon, hogy érdemes-e időnként bekapcsolni otthonunk légkondicionálóját – wifi-kapcsolaton keresztül – smart home távvezérlésű rendszerrel.
A modern technológia lehetővé teszi, hogy távolról szabályozzuk otthonunk hőmérsékletét, de vajon milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez a megoldás?

A július és az augusztus első fele jellemzően a szabadságok, nyaralások időszaka. Talán ismerős sokunk számára, amikor családok, barátok fogják magukat, alaposan bepakolnak (naptej, úszószemüveg, láda sör stb.), és a sok esetben szokásos kapkodás és idegeskedés közben végre egyesbe tudják tenni az autót, és irány a Balaton vagy bármely tengerpart.
Az út első méterein már elhangzik a gyerekek részéről az „éhes vagyok, pisilni kell” ötlet, miközben az autót vezető édesapa idegességében egyre gyorsabban halad az úton. 

De mi történik ilyenkor a végre lecsendesedett lakásban? A rendkívül magas hőmérséklet felölti a lakás minden szegletét, a kikapcsolhatatlan elektromos eszközök zakatolnak, a növények párolognak.

Milyen károkat okozhat a tartósan magas hőmérséklet egy zárt lakásban?

A magára hagyott lakásban a tartósan magas hőmérséklet akár még problémákat is okozhat egy zárt lakásban.

  1. Elektronikai berendezések túlmelegedése: a számítógépek, televíziók és egyéb elektronikai eszközök károsodhatnak a hosszan tartó hőség hatására. A túlmelegedés csökkentheti élettartamukat és akár meghibásodásukhoz is vezethet.
  2. Bútorok és dekorációs elemek károsodása: a fa bútorok kiszáradhatnak és repedezhetnek, míg a festmények és egyéb műalkotások színei fakulhatnak a magas hőmérséklet miatt.
  3. Élelmiszerek romlása: az élelmiszerek, különösen a hűtést igénylő termékek, gyorsan megromolhatnak a melegben, ha a hűtőszekrény nem működik megfelelően.
  4. Egészségügyi kockázatok: bár nem vagyunk otthon, a magas hőmérséklet miatt kialakuló penész és baktériumok szaporodása egészségügyi kockázatokat jelenthet, amikor visszatérünk.

És ne feledkezzünk meg a szobanövényekről sem. Ebben a cikkben írtunk már arról, hogy mi az ideális hőmérséklet a növények számára a lakásban. Többek között arról írtunk, hogy a szakemberek szerint jó, ha a beltéri és kültéri helyiségek közötti hőmérséklet különbség nem nagyobb, mint maximum 10 °Celsius fok. Az is fontos, hogy a szoba hőmérséklete ne legyen alacsonyabb, mint 19 °Celsius fok.

Na, jó, de ha tartósan vagyunk távol, és oké, a szomszédot megkértük, hogy kétnaponta locsolják meg a szobanövényeket, egyúttal nézzenek rá a lakásra, a nem kevés fennmaradó idő alatt a növények is kiszáradhatnak az elmúlt hetekben is tapasztalt rendkívüli – vagy egyre inkább szokásos? – kánikula alatt.
Persze erre is van megoldás, a wifi-kapcsolattal rendelkező smart home (okos otthon) szabályozásnak köszönhetően, amely már a legtöbb klímában alapfelszereltség, mint például ebben.
Ebben a cikkben pedig a wifi-s klímáról írtunk részletesen, arról, milyen nagyfokú szabadásogot ad, és mit kell tenni, amikor nem működik a rendszer.

Érdemes-e áramtalanítani a légkondicionálót hosszabb nyaralás idején?

Nyilvánvalóan felmerülhet a nyaralás idejére a lakás teljes áramtalanítása, távollétünk hosszától függően. A viharok okozta villámcsapások és az esetleges elektromos rövidzárlat miatt ez mindenképpen biztonságos megoldás. Sokan a szokásos éves hűtőleolvasztást is ezekre a hetekre időzítik, szóval nem logikátlan a döntés.

Az áramtalanításnak tehát több előnye is van:

  1. Energiamegtakarítás: a háztartás elektromos eszközei és a légkondicionáló kikapcsolása jelentős energiamegtakarítást eredményezhet, ami csökkenti a villanyszámlát.
  2. Biztonság: az áramtalanított berendezések kisebb eséllyel hibásodnak meg, és csökkentik az elektromos tűz kialakulásának kockázatát.

Ugyanakkor érdemes megfontolni a légkondicionáló időszakos bekapcsolását is, hogy a lakás hőmérséklete ne emelkedjen túl magasra, így elkerülve a fent említett károkat.

Visszatérés a nyaralásból: hogyan állítsuk be a klímát a smart home rendszerrel a visszaérkezés előtt?

Amikor hosszabb nyaralás után térünk vissza, fontos, hogy kellemes és egészséges hőmérséklet várjon minket otthonunkban. Ehhez érdemes előre beállítani a légkondicionálót smart home rendszerrel.

  1. Időzítés: általában 1-2 órával a megérkezés előtt érdemes bekapcsolni a légkondicionálót. Ez elegendő idő ahhoz, hogy a lakás hőmérséklete lecsökkenjen és komfortos legyen.
  2. Hőmérséklet beállítása: az ideális belső hőmérséklet nyáron 24-26°C között van. Ez a hőmérséklet kellemes és egészséges, elkerülve a hőmérséklet sokkot, amikor belépünk a hűvös lakásba a kánikulából.

A nyári kánikula idején érdemes megfontolni a smart home távvezérlésű légkondicionáló rendszer használatát. Az időszakos hűtés segíthet megvédeni az otthonunkban található berendezéseket, bútorokat és növényeket, valamint biztosítja, hogy kellemes környezet várjon minket hazaérkezéskor. Az áramtalanítás hosszabb nyaralás idején energiát takaríthat meg és biztonságosabbá teheti otthonunkat, de érdemes az optimális hőmérséklet fenntartása érdekében időnként bekapcsolni a légkondicionálót. A smart home technológia lehetővé teszi, hogy előre beállítsuk a kívánt hőmérsékletet, így garantálva a komfortos hazaérkezést.

A klímaszerelő.hu oldalon sok tapasztalt szakember várja a jelentkezést, hogy hatékonyan, gyorsan, szakszerűen elvégezzék a telepítést vagy karbantartást! 

Még több bejegyzés

2024.09.02

Van-e kockázata a klíma használatának kánikula idején?

A tartósan magas külső hőmérséklet, a kánikula komoly kihívást jelent mind az emberi szervezetnek, mind akár az elektromos bere...

2023.09.12

Mi a kondenzvíz és hogyan spórolhatsz vele?

Tudtad, hogy amikor klímával hűtesz kondenzvíz termelődik? Bizony! A melléktermék pedig számos felhasználási lehetőséget rejt m...

2023.08.14

Ne kelljen sapka, kabát a klímához!

„Nem akarok huzatot kapni vagy megfázni!”