Klíma a konyhában?

A főzés sokunk számára nem csak egy teendő, de egy hobbi, egy kikapcsolódási forma. Igazán szórakoztató tud lenni, hogyha megfelelő körülmények adottak hozzá. Nyáron viszont az elindított sütő, a forró olaj sok esetben olyan magas hőmérsékletet és páratartalmat eredményez a konyhában, hogy szinte elviselhetetlen a forróság. Az izzadó szakács pedig mindent érez, csak éppen örömöt nem, miközben főz. Mit tehetünk a nyári meleg ellen a konyhában? Van értelme beszereltetni egy klímát? Egyáltalán szabad légkondit helyezni a konyhába? A cikkünkben minden kérdésre választ kapsz!

Veszélyes klímát helyezni a konyhába?

Megfelelő óvintézkedések és logikus elhelyezés, használat mellett nincs ok az aggodalomra. A konyhai levegő sok esetben több szennyeződést tartalmaz, mint más helyiségé, így a gyakori tisztítás itt még fontosabb, mint máshol. Ám pont ezeknek az anyagoknak a kiszűrésével segít igazán a légkondi magasabb konyhai komfortot elérni.

Milyen előnyei vannak a konyhába szereltetett légkondinak?

Számos előnnyel rendelkezik az ötlet. Elsősorban a hőséggel, a magas páratartalommal szemben veszi fel a küzdelmet, de sok más pozitív hatást is kifejt a folyamat közben:

1. A hőség- és a páratartalom-szabályozás egy klíma segítségével gyerekjáték.

2. Jobb komfortérzetet, kellemesebb hőmérsékletet biztosít.

3. Felveszi a harcot a konyhai szagok ellen, és megelőzi, hogy a falba, tapétába ivódjanak.

4. A hűvös levegőt körkörösen mozgatja a szobában, így állandóan frisslevegő-élményt biztosít.

5. Megelőzi a hőség okozta betegségek kialakulását.

Érdemes lehet egy éttermi konyhába is klímát szereltetni?

Kimondottan ajánljuk, hogy azokban a helyzetekben, amikor a munkakörnyezet jellegét jelentősen rontja a magas hőmérséklet, szereltessünk be egy klímát! Ilyen a konyhai munkák helyzete is. Egy szakács alapvetően a forró sütők, főzőlapok táborában forog egész nap, ha ezt fullasztó környezetben teszi az nem csak az egészségére, energiaszintjére rendkívül káros, de az ételek minőségét is rontani fogja. Fontos viszont tudni, hogy ezek a konyhák általában nem csak egy, de két-három beltéri egységet is igényelnek ahhoz, hogy effektíven le tudjon hűlni a helyiség!

Hova helyezzük el a légkondit a konyhában?

Ez egy nagyon fontos kérdés! Olyan helyre érdemes beszereltetni, ahol anélkül tudja lehűteni a helyiséget, hogy azzal a főzésben és az ételkészítésben bennünket zavarna. Továbbá érdemes szem előtt tartani, hogy a gáztűzhelyre kimondottan, de alapvetően egyik sütőre vagy főzőlapra sem szabad közvetlenül hideg levegőt fújnia! Ez energiatakarékossági és biztonsági szempontból is problémás lehet. A legjobb, ha a sütővel nem szemben, hanem neki oldalt helyezzük el! Ebben az esetben ugyanis a hűvös levegőt a hátunk mögött fogja mozgatni, ami kellemes érzetet biztosít, de nem zavar meg a munkában. Ne helyezzük a közelébe az olyan háztartási eszközöket – sütő, mikró stb. -, ami hőt bocsát ki! Akár égési nyomokat is hagyhat a külső vázán, hogyha nagyon forró levegő éri!

Milyen hátrányai vannak a konyhai klímának?

A magas hőmérséklet és a levegőben terjedő szennyeződéseknek köszönhetően extrán terhelődik egy konyhai klíma. Sajnos, magasabb villanyszámlával, karbantartási díjjal kell számolnunk ebben az esetben! 2-3 havonta ugyanis tisztítást igényel rendszeres főzés mellett. A hűvös levegő miatt a konyhában található ételek is hamarabb fognak kihűlni, hűvösebbek lesznek, bár ezt nem mindenki tekinti hátránynak.

Ha úgy érzed, szükséged lenne egy klímára a konyhádban, vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk kiválasztani a legkiválóbb modellt a feladatra!

Még több bejegyzés

2023.08.17

Klíma mellé napelem?

Ha igazi modern, 21. századi otthonra vágysz, akkor a napelem és a klíma nem maradhat ki! De vajon tényleg megéri befektetni ez...

2023.08.31

Klímák és egészség

Egészségtelen a klíma? Egészség funkciók

2023.09.07

Hogyan hűtsünk egyszerre több helyiséget – okosan?

A nagy lakás néha nagy gonddal jár. A tulajdonosok ezt például klímabeszerelésről gondolkozva is érezhetik. Hány egységre lesz ...