Mi a kondenzvíz és hogyan spórolhatsz vele?

Tudtad, hogy amikor klímával hűtesz kondenzvíz termelődik? Bizony! A melléktermék pedig számos felhasználási lehetőséget rejt magában, amivel vizet és pénzt spórolhatsz. Hogyan? Cikkünkből minden kiderül!

Mi a kondenzvíz?

A légkondicionálók elsődleges feladata a levegő lehűtése. A folyamat közben a kinti levegő egy hűtőközegen áramlik végig, amelyben lehűl. A hűtőközeg hőmérséklete azonban sokkal alacsonyabb a helyiség hőmérsékleténél, így a vele érintkező levegőben lévő pára kicsapódik a hűtőberendezésre. Ezt az összegyűlő nedvességet hívjuk kondenzvíznek.

Mire következtethetek a klímámban található kondenzvíz jellegéből?

A kondenzvíz jelenléte a légkondikban teljesen természetes és normális dolog, ám a megjelenése és a mennyisége eltérő lehet modellenként, állapotonként. Az a jó, ha a kondenzvíz átlátszó. Ha zöldes vagy barnás, arra következtethetünk, hogy a klímánkban megtelepedtek a baktériumok és a penész. Ha a színe megváltozik vagy a mennyisége jelentősen megnő, fontos, hogy egyeztessünk egy szakemberrel, ugyanis komolyabb problémáknak is az előjele lehet. A kondenzvízszivattyú vagy a lefolyócső eldugulása, az eltömődött légszűrő, az elhasznált hűtőközeg vagy a hűtőegység szennyeződése mind-mind okozhatják a kondenzvíz mennyiségének vagy minőségének megváltozását.

Mit tegyek, hogyha csöpög a kondenzvíz a klímámból?

Gyakori jelenség a csöpögő külső egység, ám nem normális. A csöpögés annak a jele, hogy a kondenzvizet a légkondi nem tudja megfelelően elvezetni. A probléma általában a kondenzvíz elvezetőrendszerében, például a lefolyócsőben, a lefolyónyíláson vagy a kondenzvízszivattyúban keresendő. Ha hosszú ideig nem orvosolod a kondenzvíz csöpögés problémáját, a környezetben található elemek pl.: falak, bútorok stb. károsodhatnak, penészedhetnek.

Kövesd az alábbi lépéseket, és vess véget a gondnak!

  1. Lefolyócső: Megeshet, hogy a lefolyócső eldugult, így a kondenzvíz nem tud távozni a klímából. Ha megtaláltad a hibát, takarítsd ki a lefolyócsövet!
  2. Kondenzvíz szivattyú: Ha a légkondicionáló berendezésednek van kondenzvízszivattyúja, akkor ellenőrizd, hogy megfelelően működik-e, és tisztítsd meg, ha szükséges!
  3. Szűrő: Az eldugult szűrő lassíthatja a kondenzvíz lefolyását és csöpögést okozhat. Cseréld ki, ha szükséges!
  4. Hívj a szakembert! Amennyiben még mindig nem találtad meg a probléma forrását vagy magadtól nem tudod megoldani azt, kérd egy szakember segítségét!

Káros-e a kondenzvíz az egészségre, a környezetre?

A kondenzvíz igazából a környezetből származó pára lecsapódása, így önmagában nem természetellenes vagy káros. Ám a hűtőben, klímában található kondenzvíz gyakran érintkezik olyan anyagokkal – nem megfelelő karbantartás és tisztítás mellett pedig baktériumokkal -, amik miatt emberi fogyasztásra, ivásra nem alkalmas, de számos más felhasználási módja van.

Hogyan lehet összegyűjteni a kondenzvizet?

A kondenzvizet érdemes és sok esetben kötelező is összegyűjteni, ugyanis tilos a közterületekre folyatni. Kisebb-nagyobb tárolókban, például vödörben, hordóban tökéletes helyet találhatsz nekik. Árnyékba tedd és ne felejtsd el letakarni valamivel, hogy véletlenül se pottyanhasson bele semmi!

Ha nem szeretnéd összegyűjteni, csatornalefolyókba engedd a kondenzvizet!

Mire használható fel az összegyűjtött kondenzvíz?

Ha pénzt és vizet szeretnél spórolni, valamint fontos számodra a fenntarthatóság, akkor számos módja van annak, hogy a kondenzvizet felhasználd:

  • Növényöntözés: Amennyiben nem emberi fogyasztásra termelt növényeid vannak, nyugodtan locsold meg őket kondenzvízzel.
  • WC – öblítés: Vizet spórolhatsz, hogyha kondenzvízzel húzod le a toalettet.
  • Autómosás: Sokan akadnak, akik kondenzvízzel tisztítják kocsijukat.
  • Medence feltöltés: Egyes vélemények szerint a kondenzvízzel megtöltött medence egy okos megoldás.

De még rengeteg olyan esetet felsorolhatnánk, ahol a vízhasználat szükséges, de elegendő hozzá alacsonyabb minőségű, nem emberi fogyasztásra alkalmas víz is. Ilyenkor nyugodtan használd fel!

Mire nem használható fel az összegyűjtött kondenzvíz?

Bármilyen olyan helyzetet, amikor a szervezetedbe juthat a kondenzvíz, érdemes elkerülni. Elsősorban tehát főzésre és ivásra nem alkalmas.

Ha további kérdésed lenne a témában, bátran keresd fel szakembereinket!

Még több bejegyzés

2023.09.03

Garancia klímára? Ezt így képzeld el!

Ha éppen klímavásárláson töröd a fejedet vagy már ki is nézted magadnak a megfelelő modellt, akkor biztosan eljutottál a garanc...

2023.09.08

Klíma: Mekkora teljesítményűt válasszunk?

Laikus vásárlóként ijesztőnek és bonyolultnak tűnhet a klíma kiválasztásának a folyamata. Rengeteg fontos szempontra oda kell f...

2023.09.13

Nyári klímahasználat – tudatosan!

Az idei nyár tényleg fullos lesz – még melegebb időjárás, még drágább költségek! Talán ilyen kilátások mellett nehéznek tűnik a...