Magyar Klímacsereprogram

Most akár 150 ezer forintot adnak a régi klímakészülékekért: elindult a Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

A 2022-es népszámlálási adatok szerint 1,2 millió háztartásban működik légkondicionáló berendezés. Ezeknek még csak elenyésző része számít igazán fejlettnek és energia hatékonynak: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csupán 44 ezer klímaberendezés volt hőszivattyús fűtésre alkalmas a tavalyi adatfelvétel során, az összes készülék csupán 4 százaléka!

Pedig a négyévszakos klímák nem csak akár 40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak hűtéskor, de olcsóbb alternatívái vagy kiegészítői a legelterjedtebb földgázos cirkós fűtésnek is. A rezsiárak átalakulásával, lakossági tarifával számolva negyedével kedvezőbb az A+ kategóriás klímaberendezésekkel biztosítani a lakás melegét, mint földgázzal. Amennyiben elérhető a H-tafia, akkor akár 50 százalékos lehet a megtakarítás. A Magyar Klímacsereprogram abban segíti a magyar háztartásokat, hogy alacsonyabb rezsiköltség mellett modern, akár -20 fokban is biztos fűtést biztosító hűtő-fűtő klímákhoz jussanak, amivel nyáron komfortosabb lesz a hűtés.

Akár felére csökkentő rezsiköltségek

A Klímacsereprogramot a Polar Klíma hozta létre. A program keretében a régi klímaberendezések leszerelése ingyenes, ha modern Polar eszközökre cserélik le, és még 30-150 ezer forintot is fizetnek a leszerelt régi eszközökért. A programban bármilyen márkájú régi készülék lecserélhető.

Mosógép, hűtőgép, LED fényforrás csereprogramokkal már próbálták ösztönözni a lakosságot, hogy kisebb energiaigényű, modern berendezéseket használjon. Ezek segítségével is lehet csökkenteni a villamos áramfogyasztást, azonban az elavult klímaberendezések újra cserélése sokkalta nagyobb megtakarítást tesz lehetővé” – indokolta Medgyesi Tamás, a Polar Klíma komfortklimatizálási szakértője, hogy miért hozták létre a programot.

A magyar vállalkozás saját költségére, 150 millió forintos keretösszeggel indítja el október 1-jétől az év végéig tartó programot, aminek részletei a klimacsereprogram.hu honlapon érhetők el. A mostani akció keretében nem csak ingyenesen leszerelik a használt készülékeket, hanem kérésre szintén térítésmentesen el is szállítják azokat.

Komfortosabb, halkabb, esztétikusabb

A megsárgult öreg műanyag borítású, csörgő-zörgő elavult berendezések helyett a letisztult megjelenésű, csendes klímaberendezések használatával nem csak a komfortérzet növelhető. A Polar klímákra öt éves, kiterjesztett garanciát is vállalnak. A kiterjedt hazai szervizhálózat pedig garantálja a folyamatos működést.

A modern klímaberendezések további előnye, hogy az energiatakarékos fűtés mellett, hűtési módban is komfortosabb a használatunk. Az elavult készülékekkel szemben nem jéghideg szelet süvítenek a lakás egy-egy pontjába, hanem egyenletes, fokozatos, huzatmentes hűtést tesznek lehetővé. Az éjjel-nappali nyugodt használatot az elmúlt 10-15 évben sokat fejlődő klímatechnika azzal is segíti, hogy az új berendezések sokkal halkabbak lettek. 

Még több bejegyzés

2023.09.24

Mire jó a klíma ősszel?

Talán bele se akarunk gondolni abba, hogy már ősz van, de a valóság hamar utol fog érni bennünket.

2023.09.12

Mi a kondenzvíz és hogyan spórolhatsz vele?

Tudtad, hogy amikor klímával hűtesz kondenzvíz termelődik? Bizony! A melléktermék pedig számos felhasználási lehetőséget rejt m...

2023.08.15

Klímaháború - klíma az irodában

A felmelegedés miatt a magyar nyarak hőmérséklete jelentősen megemelkedett. A munkába járók számára a munkahelyen megtalálható ...