Nem vagyunk mi finnek! Nekik valószínűleg nincs is szükségük FŰTENI IS TUDÓ klímákra...

Nem vagyunk mi finnek!

Nekik valószínűleg nincs is szükségük FŰTENI IS TUDÓ klímákra...

 

+15°C: Spanyolországban az emberek télikabátot és kesztyűt húznak. A finnek kifekszenek napozni.
+5°C: Az olasz kocsik nem indulnak. A finnek még kabriókat használnak.
0°C: Megfagy a desztillált víz. A Vantaa folyó vize kicsit sűrűbbé válik.
-5°C: A kaliforniaiak a fagyhalál küszöbén állnak. A finnek még egy utolsó roston sütést rendeznek a szabadban a tél beállta előtt.
-10°C: A britek fűteni kezdenek. A finnek hosszú ujjú pólót vesznek.
-30°C: A görögök halálra fagynak, és eltűnnek a Földről. A finnek elkezdenek házon belül mosni.
-40°C: Párizs összeroppan a hideg súlya alatt. A finnek sorban állnak a hot-dogos standok előtt.
-183°C: Az ételben található mikrobák elpusztulnak. A finn tehenek a gazdájuk hideg kezeire panaszkodnak.
-273°C: Minden atom alapú molekula mozgása leáll. A finnek csak ennyit mondanak: "A kutya egye meg, de hideg van ma odakint."
-300°C: Befagy a pokol. A finnek megnyerik az Eurovíziós táncdalfesztivált...

Ha Ön sem finn, nézzük meg együtt, hogyan lehet fűteni egy klímaberendezéssel…

Mert mi is a klímaberendezés működésének lényege? Hűtéskor hőmennyiséget szállít a hűtött térből a külső környezetbe. A hűtőköri ciklus és ezáltal a szállított hőmennyiség iránya egy egyszerű szelep segítségével megfordítható. Így a kültéri egység lesz hideg (azaz ez a rész fog hűteni) és a beltéri egység lesz meleg (vagyis így a klíma fűteni is tud). Akármennyire is furcsa, de a folyamathoz szükséges hőforrás maga a kültéri, hidegebb levegő, amiből a klímaberendezés segítségével hőt (energiát) tudunk elvonni és azt a melegebb zónában leadni. Ugye, nem is olyan bonyolult?

Ennél már lehet, hogy csak a finnek energiatakarékosabbak…

A megoldás óriási előnye ugyanis, hogy az ilyen típusú, úgynevezett hőszivattyús klímával akár energiatakarékosabban fűthetünk, mint a hagyományos fűtőberendezésekkel, mert a fűtőanyag égetéssel ellentétben a hőszivattyú pusztán költözteti a meleget, és ezért legalább háromszor annyi fűtési teljesítményt szállít be a lakótérbe, mint amennyi elektromos áramot fogyaszt.  Kényelmi szempontból sem utolsó dolog, hogy amikor ősszel hirtelen lehűl a levegő, Ön már néhány perc alatt kellemes meleget varázsolhat a 15 fokos lakásba, anélkül, hogy be kelljen indítani az egész fűtésrendszert.  Vagy tavasszal, mikor már végre kikapcsolta a fűtésrendszert, és nagyon örül a melegnek, hirtelen 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Gyakorlatilag ma már egyetlen nap leforgása alatt részese lehet bármilyen időjárásnak. És ez az, amit a fűteni is tudó klímaberendezés képes korrigálni.

De nem minden fűtős klíma bírja a nagy hidegeket…

Ahogy a külső levegő hőmérséklete csökken, úgy csökken a fűtőteljesítmény is, ezért a fix fordulatos kompresszorral működő, ki-bekapcsolós klímaberendezéseket már ne használja 0, –5°C alatti külső hőmérséklet esetén fűtési üzemmódban, mert nem működnek üzembiztosan.  Sajnos a legtöbb ilyen típusú klímába nem építik be a túl hideg esetén az üzemelést letiltó védelmi rendszert, esetleg csak a leírásban említik, hogy ilyenkor nem szabadna működtetni. Ezért ha valaki 1-2 hétig fűteni próbál -5 °C fok alatt egy hagyományos, ki-bekapcsolós klímával, akkor valószínű, hogy a berendezés elromlik. Az ilyen meghibásodásra pedig nem jár a garancia.

De hogy –5°C alatt ne csak a finnek érezzék jól magukat, itt van nekünk az inverter technológia

  • Az inverteres klímáknál a kompresszor motorja, a kültéri egység ventilátora és a beltéri egység ventilátora is pontosan szabályozott, így egy optimális beállítás mellett a fűtés is üzembiztosan megoldható
  • A profi inverteres készülékekben sokkal több paramétert figyel a vezérlő elektronika, mint egy ki-bekapcsolós gép esetében (pl. több szenzor, hőmérsékletérzékelő van benne), a többletinformáció birtokában pedig biztosítani lehet a meghibásodás-mentes üzemelést.
  • A korszerű hűtőközegek megjelenése is hozzájárul, hogy akár -25 °C-os külső hőmérsékletnél is üzembiztosan működjön a rendszer, és a lakást költségtakarékosan fűthessük. Ez azért nem mellékes szempont, ugye?

 

Így amikor a finnek elkezdenek házon belül mosni, az Ön ruhái is jól száradnak majd odabent, és nem lesz jégcsap sem a keze, sem a lába.


Medgyesi Tamás
klímatanácsadó és okleveles gépészmérnök