Lehet, hogy nem arra van szüksége, amit szeretne?

Tudnia kell, hogy mit akar a Bőre, a Szeme, a Füle és az Orra!

Klíma megoldások (legalább) négy érzékszerv szemszögéből.

Ha egy kis nyári napsütés befűt az Ön szobájában, könnyen elhangzik: vegyünk klímát! Ez az egyszerű mondat szinte végtelen lehetőségeket, és kemény buktatókat vetíthet előre.

Mielőtt tehát dönt, gondolja át, mi IGAZÁN fontos Önnek. A bőr, a szem, a fül, az orr szemszögéből.

Üdvözlöm! Medgyesi Tamásnak hívnak. Mérnök vagyok, tanulmányimat a Budapesti Műszaki Egyetem épületgépész ágazatán végeztem. Több mint tíz éve dolgozom a szakma klíma és légtechnikai területén, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy sok száz ügyfelemnek segítettem a legnagyobb megelégedésükre a megfelelő klímamegoldás megtalálásában. A következő írással ezt a tudást és tapasztalatot kívánom az Ön szolgálatába állítani.

Hogy miért szeretném közkincsé tenni mindazt, amit a következőkben leírok? Mert alapelvem a MEGOLDÁS keresése. Megoldás az Ön problémájára, az Ön igényire.

Napi munkám során látom, tapasztalom, hogy milyen félinformációk alapján milyen negyed megoldások születnek ANNYI PÉNZÉRT, amennyiből akár jól is meg lehetett volna oldani az adott feladatot.

Nézzük hát, mit is szeretne Ön? Mit gondol, tudja? Biztosan? Lássuk!

1. Bőr. - Ne kelljen sapka, kabát a klímához

Ez az alap, a bőrünk érzékeli, hogy hideg, vagy meleg levegő éri. Ön természetesen hűvöset szeretne. Kellemesen hűvöset. Pont annyira, amennyire szeretné. És úgy, hogy a klimatizált tér minden pontján ugyanazt a kellemes hőmérsékletet érzékelje.

Ön szerint magától értetődő, hogy ha vásárol egy klímaberendezést, ezt kapja?

Sajnos nem.

Nem véletlen, hogy a világ vezető gyártóinál mérnökök serege dolgozik azon, hogy ezek a természetesnek tűnő igényeket a lehető legteljesebb mértékben kielégítsék.

Egy számadat: egy sztenderd - és itt a „szetnderd” szó NEM silány minőséget jelent - alapkészülékből kilépő levegő hőmérséklete 8-10 oC is lehet. Ez még egy méterre a készüléktől sem haladja meg a 12-14 oC-t. Ha kint az utcán 12 fok van, Ön vesz kabátot? Én igen.

A témával kapcsolatban a következő kérdéseket tárgyalom részletesen:

1./ Fel, fel, fel! - Klímaelhelyezés okosan

2./ Fújjunk vízszintesen.
3./ Ha már a vízszintes nem megy, akkor legyen függőeleges.
4./ Fújjunk eleget.

5./ Kerüljük a szelet.

Ha úgy gondolja, fontos Önnek az, hogy egyenletes és kellemes hűvös -vagy éppen simogató meleg - legyen a klímatelepítés eredménye, olvassa el Ne kelljen sapka, kabát a klímához című írásomat.

 

2. Szem. - Elegancia - klímamegoldások vizuális kompromisszum nélkül

Nos igen, amire most készül, annak eredményét nap mint nap látni fogja. Reggel ébredés után, este amikor hazajön. Hét végén, mikor a gyermekeivel játszik.

Mondhatjuk persze, hogy a lakásunk tele van olyan „technikákkal”, amelyről ugyanezek a szavak elmondhatók. Villanykapcsolók, konnektorok, stb, stb. Stb?

Kérem, emelje fel egy pillanatra a tekintetét a monitorról, és nézzen körül a szobájában. Ha kell, menjen át egy másik szobába.

Lát-e olyan tárgyat, amely közel 1 m széles, és egyszerűen MUSZÁJ volt berakni a szobába anélkül, hogy legalább néhány féle színből, formából választhatott volna. Talált ilyet? Nem hiszem.

És most mégis erre készül. Felakaszt a falra egy dobozt, melyből a kereskedelemben kapatók 90%-a - gyártótól függetlenül - maximum 10% eltérés mutat formára, színre.

Nos, azt hiszem, talán érdemes ezt - legalább egy kicsit - átgondolni. Meglepően sokféle megoldás áll rendelkezésére a „dizájn” klímáktól a teljes eltüntetésig.

 

3. Fül. - Hűvöset, de csendben

A klíma és légtechnika egyik legkiemeltebb kérdésével állunk szembe. Mert hát fűteni tudunk néma csendben. A radiátor nem zúg, nem csörög, a padlófűtés is némán teszi a dolgát, és általában hozzá vagyunk szokva, hogy ha a komforthőmérséklet a hőmérséklet növelésével érhető el, akkor az néma csendben történik.

Sajnos a hűtés nehezebb kérdés. Nem egyszerű - szinte lehetetlen - olyan komforthűtést kialakítani, ami nem jár együtt a levegő mozgatásával. Márpedig ha mozgatjuk a levegőt, akkor annak hangja is lesz.

Hogy mekkora? Mi az, ami zavaró és mi az, ami nem? Ha úgy látja, hogy a zaj kritikus pontja lehet a klímaválasztásnak, vagy akárcsak többet akar tudni arról, hol tart ma a klímatechnika ebben a kérdésben, nézze át a "Hűvöset, de csendben" lapunkban ismertetett lehetőségeket.

A következő témákat érintem:

 1. Decibelek bűvöletében.
  1. A hőcserélő felületek kialakítása
  2. A befúvási pont és a légterelő lamellák kialakítása
  3. Legfőképp azonban a beáramló levegő sebessége az, amely pálcát tör csend és viharzaj közt

    

4. Orr. - Miért nem használnak a műtőkben bioszűrős klímát

Nos itt két dologról kell beszélnünk. Az első a szűrők kérdése.

Napjaink kedvenc marketing eleme a klímaberendezésekbe épített szűrők tudása-mennyisége-biosága. Talán a legtöbb tévhit és félinformáció ebben a kérdéskörben keletkezik.

Többek között klímaberendezésekben alkalmazott szűrőtípusok jellemzőit is tárgyalom:

 1. Alapszűrő
 2. Aktív szenes szűrők
 3. Bio szűrő
 4. Plazma szűrő
 5. Katalizátoros szűrők
 6. Pollenszűrők

Még egy dolog...

OK, ez itt kicsit erőltetett asszociáció lesz. De azért van egy-két „büdös jön a klímából” történet a tarsolyomban.

Tehát itt arról szeretnék szólni, hogy miként lehet egy klímát jól felszerel(tet)ni, üzemeltetni, és hogy miként lehet egy laikus is párszor 10 perc alatt a legszigorúbb minőségellenőr a saját megrendelését illetően.

 

Segíthetek jó megoldást találni?

Az előzőekben összegyűjtöttem a legfontosabb szempontokat, amely iránytűként szolgálhat az Ön preferált elvárásainak megfogalmazásában.

Most pedig örömömre szolgálna, ha segítséget nyújthatnék e fontossági sorrendhez legjobban illeszkedő klímamegoldások megtalálásában.


Medgyesi Tamás
klímatanácsadó és okleveles gépészmérnök