A csendes klíma titka! Hűvöset, de csendben!

Ugye, ez egy fontos kérdés? Tapasztalataim szerint ebben a kérdésben aggódnak a legjobban a tőlem tanácsot kérők, ezért igyekszem objektív képet festeni erről a kérdésről is:

Decibelek bűvöletében

A teljesítmény mellett ezt az értéket biggyeszti oda minden klímagyártó a készüléke adatlapjára. De kérdezzen csak rá: a készüléktől vajon milyen távolságra igaz ez az adat? Kevés helyen kap majd pontos választ, mert a Magyarországon forgalomba hozott készülékek igen jelentős hányadánál a gyártó általában nem adja meg, hogy hol méri a prospektusban megadott zajszintet.

Ezért adok néhány jól értelmezhető támpontot a számadatok értelmezésére:

  • A 40 dBA feletti tartós zajszint már zavarja a mindennapos beltéri tevékenységet
  • Ha egy 35 dBA vagy e feletti készüléket bekapcsol a nappaliban és éppen tévézik, a következő mozdulattal garantáltan a TV távirányítójához nyúl, hogy feljebb vegye a hangerőt.
  • A 30-33 dBA körüli zajszint nem tűnik fel a mindennapos élet normál zajai mellett: egy könyvtár zajszintje kb. 32 dBA.
  • Végül a legszubjektívebb, mégis jelentős tapasztalattal alátámasztott adat: 28-29 dBA felett nem lehet tartósan nyugodt alvást elérni. Az alvás mélyebb szakaszában talán kikapcsolható az ilyen zajszint, de az éberebb periódusokba biztosan behallatszik az alvásba a szélzaj.

Mire lehet odafigyelni, ha nem garantált a készülék feltüntetett zajszintjének eredete:

  • A hőcserélő felületek kialakítása: A berendezés működése közben a levegő apró lemezek csoportján halad át, amelyek lehűtik, vagy épp felfűtik az áthaladó levegőt. Ezeknek a lemezeknek a kialakítása és elhelyezése jelentősen befolyásolhatja a kialakuló zajszintet. Általánosságban elmondható, hogy a legkorszerűbb gyártási eljárásokat alkalmazó gyártók lényegesen kisebb, zajtalanabb és nagyobb hatásfokú lemezfelületet alkalmaznak, mint alacsonyabb árfekvésű versenytársaik. A készülék kiválasztásánál a beltéri egységen ez a szempont nehezen kontrollálható, mert ahhoz szét kellene szerelni, de a kültéri egységen könnyen meg lehet nézni, mert a hőcserélő lemezek kialakítása általában azonos technológiai szinten történik. A magas minőségű berendezéseknél vékonyabb lemezek sűrűbb elhelyezését tapasztaljuk, sok esetben igen apró lemezmintázatok kialakításával, mert ez javítja a hőcsere minőségét. Az egyszerűbb berendezések esetében a lemezek vastagabbak és ritkábban helyezkednek el és az ebből adódó hatásfokcsökkenést jellemzően a készülék méretének növelésével kompenzálják.
  • A befúvási pont és a légterelő lamellák kialakítása: A kiemelkedő minőségű berendezések esetében a befúvó nyílás és a lamellák kialakítása alapos tervezés és gyakorlati mérések alapján optimalizált eredmények alkalmazásának eredménye. Figyeljük meg a lamellán elhelyezett filcszerű anyagot, amely a kiáramló levegő zajszintjének csökkentésére szolgál.
  • A levegő sebessége: Ez az, ami végső soron pálcát tör a csend és a viharzaj között.

Beépíthető, illetve légcsatornázható készülékek

Még egy lehetőség kínálkozik, mely esetben a berendezéshez illeszkedő befúvó és elszívó elemek helyes, jól megtervezett kiválasztásával igen hatékony hangcsillapítás érhető el a klímaberendezés alap zajszintjéhez viszonyítva. Persze azért itt is rendelkezésre állnak az inverter technológia elveit követő berendezések és az Ön optimuma érdekében még a légcsatornás készülékeknél is érdemes átgondolni az ott tárgyalt előnyöket.


Medgyesi Tamás
klímatanácsadó és okleveles gépészmérnök