Hatékony vagy energiatakarékos? Kell választani?

Aggódsz, hogy az aktív klímahasználat nagymértékben megnöveli a villanyszámládat? A légkondi kiválasztásakor és később, a használat során egy kis odafigyeléssel és tudatossággal ez könnyedén elkerülhető. Legújabb cikkünkből kiderül, hogyan nyerheted ki a legtöbbet a klímádból a lehető legkedvezőbb áron!

Energiahatékonyságra gyilkos tényezők

Tudtad, hogy még egy csúcskategóriás klíma is veszíteni fog az energiahatékonyságából, hogyha a lakás szigetelése problémás? A nem megfelelő nyílászárás és a rosszul szigetelt falak következménye az állandó légmozgás, a hideg vagy meleg levegő akadálymentes közlekedése. A klímának így folyamatosan korrigálnia kell a hőmérsékleti ingadozást, ami fokozottan megterheli az energiafogyasztást is.

Ne vigyük túlzásba a hűtést!

Mindenkinek más az ideális otthoni hőmérséklet. Egy viszont állandó: a szakértők véleménye szerint a kinti és a benti levegő hőmérséklete közti különbségnek nem szabad 8-10 foknál nagyobbnak lennie, ez ugyanis rizikót jelenthet az egészségünkre! Természetesen, az indokolatlan hűtés a költségeinket is megnöveli.

Törekedjünk a 24-26 fokos beltéri hőmérsékletre!

A különböző személyeknek eltérő a hőérzete, ezért a legjobb megoldás, ha kompromisszumosan a 24-26 fokot lőjük be célként! Ez a hőmérséklet ugyanis nem csak komfortos, de a klímák számára is energiahatékonyan megvalósítható.

Vegyük észre a lehetőségeket!

A klímahasználóknak sem szabad megfelejtkeznie a józan ész megoldásairól! Az energiahatékonyságunkat nagyban megnövelhetjük, hogyha egy pár trükkel kívülről rásegítünk a légkondi működésére!

  • Szellőztessünk! Ha elég hűvös odakint a levegő, nyissuk ki az ablakot és engedjük, hogy természetes módon csökkenjen otthonunk hőmérséklete!
  • Árnyékolók használata: A meleg ellen ne csak klímával, de a redőny és a sötétítő függönyök használatával is küzdjünk!

Ne vásároljunk feleslegesen nagy teljesítményű klímát!

A magasabb teljesítményű klíma nem egyenlő a jobb klímával, viszont a drágábbal igen! Ha energiaigényünk és otthonunk paraméterei megengedik, válasszunk alacsonyabb teljesítményű klímát, aminek az üzemeltetése is olcsóbb lesz!

Milyen üzemmódot válasszunk?

  • ECO/Takarékos üzemmód: A komfortérzet csökkentése nélkül képes ez az üzemmód energiát spórolni.
  • 24 órás időzítő: Az időzítő a készülék programozott ki-be kapcsolására szolgál. A funkció beállításával gondtalanul és odafigyelés nélkül elkerülhetjük a felesleges üzemelést például akkor, amikor nem vagyunk otthon.
  • Intelligens Inverter Algoritmus: A klíma a gyorsan elvégzett hűtés vagy fűtés után a lehető legalacsonyabb energiafelhasználás mellett tartja szinten a kívánt hőmérsékletet.
  • Elalvás üzemmód: Ezzel az üzemmóddal nem csak az alváshoz ideális hőmérsékletet biztosíthatjuk, de a levegő túlfűtésének vagy túlhűtésének az elkerülésével sokat spórolhatunk is.
  • Automatikus üzemmód választás: A klíma a kívánt hőmérséklet figyelembevételével automatikusan kapcsol hűtés, fűtés vagy ventilátor üzemmódba, amivel anélkül csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, hogy folyamatosan az ellenőrzésünk alatt tartjuk a berendezést.

Gondolkozzunk fenntarthatóan!

A napelem használata nem csak környezetbarát, de energiatakarékos és költséghatékony megoldás is. Ha pénztárcánk és otthonunk felépítése engedi, szereltessünk napelemet a tetőnkre, ezzel ugyanis rengeteg pénzt megspórolhatunk a klímahasználat során!

Az energiahatékonyság alapja a rendszeres karbantartás

A klíma tulajdonosoknak reméljük nem kell bemutatni az évi legalább kettő karbantartás szükségességét. Ha az egészségügyi okokat nem is vesszük figyelembe, az energiatakarékosság és a spórolási szempontok akkor is elengedhetetlenné teszik a rendszeres tisztítást! A nem megfelelően működő, nem eléggé hatékony légkondik hátterében gyakran a ki nem takarított berendezések állnak.

Ha maradt még kérdésed a témában, keress bennünket bátran, kollégáink mindig szívesen segítenek!

Még több bejegyzés

2023.09.12

Mi a kondenzvíz és hogyan spórolhatsz vele?

Tudtad, hogy amikor klímával hűtesz kondenzvíz termelődik? Bizony! A melléktermék pedig számos felhasználási lehetőséget rejt m...

2023.09.08

Klíma: Mekkora teljesítményűt válasszunk?

Laikus vásárlóként ijesztőnek és bonyolultnak tűnhet a klíma kiválasztásának a folyamata. Rengeteg fontos szempontra oda kell f...

2023.09.04

A penész és a klíma kapcsolata: Vajon a kettő együtt jár?

Habár penészesedéssel nem csak annak kell küzdenie, aki légkondit használ, mégis van egyfajta kapcsolat a kettő között. A penés...